Stromenwijk, Middelburg

Category: architectuur, winkelcentra, woningbouw

PROJECT

71 woningen, waaronder 20 zorgwoningen, 3000m2 winkelruimte en een jeugdhonk gelegen aan een plein met parkeervoorzieningen

DATUM

2007 - 2012

OPDRACHTGEVER

Woongoed Middelburg

About

Het centrum van het naoorlogse Stromenwijk ligt op een knooppunt van routes in de wijk. Door de verouderde winkels en woningen op die plek te slopen en te concentreren in twee nieuwe bouwblokken ontstaat een nieuw winkelcentrum rondom een plein waar deze routes samenkomen. De nieuwe situatie sluit op een vanzelfsprekende wijze aan op het bestaande fijnmazige weefsel van straten en langzaam verkeersroutes. Het plein met bomen vormt een ontmoetingsplek in de buurt en onder het bladerdek kan worden geparkeerd. Een uitgebreider programma van winkels en woningen moet de centrumfunctie in de wijk versterken. Geïntegreerd in het woongebouw is een zorginstelling ondergebracht met zorgwoningen, groepsruimte en kantoren. Het grote appartementenblok aan de noordzijde beëindigt de bestaande structuur van eengezinswoningen en vormt een stevig front aan het plein. Het horizontaal gelede gebouw heeft een transparante en ingetogen uitstraling. De bouwhoogte van de metselwerk onderbouw sluit aan op de bouwhoogtes in de omliggende straten. Het lichte metalen volume op een glazen tussenlaag geeft het gebouw gezien vanuit de omgeving een markante uitstraling. De woningen in de metselwerk onderbouw oriënteren zich met buitenruimtes en grote vensters op het plein en de straat. De hoger gelegen woningen hebben woonkamers met een tweezijdige oriëntatie op het plein èn het uitzicht over de omringende bebouwing richting het stadscentrum. Het groene dak op de winkelplint en de groene gevels aan de kant van de eengezinswoningen sluiten aan op het groene karakter van de achterliggendde woonstraten.

Het kleinere bouwblok begrenst het plein aan de zuidzijde met een winkelfront en horecagelegenheid met terras. De schaal van het winkelplein dat gemarkeerd wordt door de fronten van de twee bouwblokken sluit daardoor beter aan bij de schaal van de buurt. Aan het bestaande platanenpleintje aan de zuidzijde liggen woningen aan een verhoogde stoep met individuele entree’s en buitenruimtes. Het vrijstaande kleine bouwblok heeft zo een representatieve uitstraling rondom. De aansluitingen van de gebouwen op het omringende maaiveld zijn zorgvuldig vormgegeven. De winkelplint is transparant met veel glas. De stevige penanten van metselwerk vormen een sterk kader dat de individuele verschillen van de winkels tot een eenheid maakt. De entreehal van de appartementen ligt prominent op de hoek aan het plein en geeft door de langgerekte vorm het gebouw aan de kant waar geen winkels zijn een levendige uitstraling.